17 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

17 май 2020

 

Всяка година през третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година този ден е 17 май и ще премине под надслова „ХИВ – помним, действаме, продължаваме” (We remember – We take action – We live beyond HIV).

 

Международният ден за съпричастност е най-голямото и най-старо събитие на общностно ниво, свързано с проблема ХИВ/СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с ХИВ, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. В България Денят се отбелязва от 1992 година.

 

Поради пандемията от COVID-19 и необходимостта да се опази здравето на най-уязвимите, сред които и хората, живеещи с ХИВ, тази година няма да се проведе традиционното вечерно бдение със свещи, а всеки, който желае да се включи в отбелязването на Деня за съпричастност, може да направи това като на 17 май, в 21 часа, запали свещ на прозореца си в знак на солидарност.

 

По данни на Министерство на здравеопазването от началото на годината до 13 май 2020 г. са открити нови 83 случая на ХИВ инфекция, с което регистрираните случаи на ХИВ в страната от 1986 г. до момента стават 3 367. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от СПИН през 2019 г. е 38. Към 31 март 2020 г. общо 1 745 пациенти с ХИВ се проследяват в специализираните центрове за лечение на ХИВ/СПИН в страната.

 

Източник: Министерство на здравеопазването