28 юли – Световен ден за борба с хепатита

22 юли 2020

 

 

По повод Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, сдружение „ХепАктив”, в партньорство с CheckPoint София, стартира кампанията „Всичко е добре, когато започва навреме”, за да напомни, че навременната грижа за здравето е от изключително значение.


В центъра на кампанията са две истински истории на пациенти - на Силвана и Ивайло, които успешно извървяват пътя от поставянето на диагнозата до лечението. От историята на Ивайло научавате как почти 100 процента от пациентите с хепатит С успяват да се излекуват, а терапията с новите лекарства минава толкова леко, че има „опасност” човек да забрави, че се лекува. Силвана разказва за това как над 20 години е живяла с вируса на хепатит В, преди да го открие по случайност, и защо е важно да говорим открито за заболяването.


Повече за кампанията може да научите тук.

 

Ивайло Кънчев    Силвана Лесидренска

 

Хепатит В и С са особено опасни коинфекции при пациентите с ХИВ. Навременното диагностициране и адекватното лечение са от изключителна важност, тъй като в комбинация с ХИВ, вирусите на хепатита могат да доведат до по-ускорено чернодробно увреждане. При коинфекция с хепатит В, се налага антиретровирусната терапия да бъде съобразена, като е желателно терапевтичната схема да включва медикамента тенофовир. При коинфекция с хепатит С, се постигат същите отлични резултати по отношение на окончателното излекуване като при хората само с хепатит С, доближаващи се до 100 процента.

 

Всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа може да се изследвате безплатно за хепатит В, С и ХИВ в CheckPoint София, ул. Цар Самуил 111.