Анна Любенова: Интервю в Bulgaria ON AIR

3 януари 2020

 

„След оттегляне на Фонда по-голям проблем се оказа механизмът за разпределяне на средствата, а не толкова тяхното наличие.”

 

Анна Любенова от фондация „Инициатива за здраве” в предаването „Директно” по Bulgaria ON AIR засяга важни теми относно механизма на държавно финансиране на дейностите по превенция на ХИВ след оттегляне на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария от страната. Коментира действащия в момента механизъм на договаряне на услугите, подчинен на Закона за обществените поръчки, и трудностите, които това създава пред неправителствените организации.

 

В края на миналата година сдружение „Здраве без граници”, фондация „Инициатива за здраве” и фондация „И” стартираха инициативата „МОСТ – Модел за общностна стабилност” в стремежа си да намерят решение за това кой е най-адекватният механизъм, по който държавата следва да подкрепя и финансира дейностите по превенция и грижи за ХИВ и туберкулоза. Трите организации, чрез обединението Консорциум „И.З.И.” ДЗЗД, са настоящият изпълнител на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в град София по обявената от Министерство на здравеопазването обществена поръчка в края на 2018 г.

 

Цялото интервю може да гледате тук.